Прилики и разлики

Изолационните материали вече не са просто средство за постигане на цел в енергийно ефективното обновяване на сградата. В миналото трябваше да се избягват главно топлинните загуби на сградата, но в наши дни зад много изолационни материали се крие усъвършенствана технология, която обслужва и различни вкусове. Всеки, който иска да намали разходите си за отопление, може да направи това добре с изолация. Ако планирате и отопление, трябва да имате предвид, че изолацията винаги трябва да се планира предварително, тъй като тя намалява годишната нужда от отопление. Независимо дали става въпрос за изолация на домашна къща или индустриална сграда. По-долу ще ви изложим основните предимства на двата най-използвани материали за топлоизолация, а именно каменнта вата и стиропор (EPS).

Експандираният полистирол (EPS) е направен от полимер, импрегниран с разпенващ агент, който, когато е изложен на пара, създава еднородна затворена клетъчна структура, която е силно устойчива на топлинен поток и проникване на влага. EPS е невероятно лек и лесен за инсталиране, като същевременно постига високи топлинни характеристики.

Минерална каменна вата, изработена от вулканична скала, която е загрята в пещ и разтеглена, за да създаде текстура, подобна на захарен памук, преди да бъде сплескана в изолационни плочи с двойна плътност. Той е изключително гъвкав и не мърда  между дървен материал, метални рамки и греди, без да е необходимо допълнително закрепване. Това означава, че е лесен за инсталиране и работа с него. Състои се от плоча от каменна минерална вата с водоотблъскваща добавка. Сместа се характеризира с постоянната си плътност и висока якост, което я прави идеална за използване в системи за външна изолация на стени. Благодарение на своите присъщи свойства, сместа е пластична, много лесна за боравене и може да се монтира на всеки субстрат, включително дървен материал, метални рамки и греди.

Термични характеристики

Коефециент на топлопровдимост (ламбда λ) за стандартните дебелини на EPS плочата е 0,032 W / mK. Използването на 100 мм графитен EPS, положен върху традиционна масивна стена или нова тухлена зидария, ще намали стойността на коефециента на стената до само 0,28 W / mk.

Коефециент на топлопровдимост за стандартни дебелини на фасадна минералната вата 100 мм платно е 0,035W / mK. Използването на 100 мм минерална вата, монтирана на традиционна масивна стена или нова тухлена зидария, ще намали стойността на u на стената до само 0,30 W/ mk.

Разходи

Експандираният полистирол (EPS) е един от най-икономичните и рентабилни варианти за изолация на вашия дом. EPS с дебелина 100 мм цената е с около 30 % по-икономично на квадратен метър, от колкото алтернативата от каменна вата. Трябва да се вземе в предвид и лепилото , тъй като при каменната вата то трябва да е по-висок клас ( напр. инимум Baumit ProContact ) за да се захване стабилно. По-долу може да разгледте всичките ни ценови предложения.

Топлоизолационните плоскости от EPS с по-малка плътност са по-евтини. Те обаче са не само с по-лоши топлоизоалционни качества, но и са по-податливи на механични въздействия. Така с пестенето на няколко стотинки на квадратен метър се рискува компрометирането на цялата система.

Дишане и устойчивост на влага

Платната от експандиран полистирол – EPS са леки, силно устойчиви на влага (но не напълно водонепроницаеми, като екструдиран полистирол – XPS), издръжливи и се очаква да останат ефективни в продължение на много години. Освен своята издръжливост, те имат предимството, че са лесни за работа.

Минералната каменна вата е нехигроскопична и е внимателно обработена, за да осигури максимална водоотблъскваща способност. Освен това е без мирис, устойчив на гниене, не поддържа вредители и ще предотврати растежа на гъбички, плесени или бактерии. Той съдържа водоотблъскваща добавка, която гарантира, че по време на монтажа и строителството течната вода не може да премине през плочата и да достигне до съществуващата зидария.

Противопожарна защита

Въпреки че самият материал е запалим, когато е правилно монтиран, изолацията EPS е защитена от облицовката или други облицовъчни материали. При условие, че няма елементи на изолацията, останали изложени, експандираният полистирол няма да има неблагоприятен ефект нито върху повърхностното разпространение на пламъка, нито върху огнеустойчивостта на стената. При приложения на два етажа е важно противопожарните прекъсвания от минерална вълна да бъдат инсталирани на всяко ниво на пода.

Изолационните плочи от минерална вълна са класифицирани, като Euroclass A1 по BS EN ISO 13501-1. Освен това този тип изолация може да се използва до работна температура от 850 ° C. В случай на пожар, минералната вълна ще отделя незначителни количества дим и изпарения. Топлинните емисии от този продукт са незначителни.

Обобщение

Предимства на експандирания полистирол (EPS) пред изолацията от минерална вата:

 • По-рентабилен вариант.
 • По-ефективно, предлагайки превъзходни топлинни характеристики.
 • Осигурява висока устойчивост на топлинен поток и проникване на влага.
 • Поддържа своите изолационни свойства, якост и размери през годините.
 • Позволява чиста инсталация без прах или дразнещи влакна.
 • Лесен за работа и инсталиране.

Предимства на изолацията от минерална вата пред EPS:

 • Осигурява превъзходни свойства на пожароустойчивост, без изисквания за противопожарна защита.
 • По-дишащ материал в сравнение с EPS.
 • Осигурява отлична акустична изолация.
 • Напълно рециклируем.
 • Устойчив на UV лъчи (предлага на сградата слънцезащита, предпазваща от прегряване през лятото)

И двете са дълготрайни и изключително издръжливи, отличнeн избор за вашата фасада.

Тагове