Шперплат

Фактор Трейд предлага висококачествени плоскости шперплат. Идеален избор за кофраж, подове и стени.

Поради слоевата си конструкция, шперплатът има тенденция да бъде много по-здрав от традиционния дървен материал. Простият инженерен процес на залепване на тънки слоеве предпазва дъската от счупване под натиск. Общото правило е, че колкото по-дебел е слоят, толкова по-плътен е той.

Шперплатът е в състояние да издържи много по-голямо тегло и натиск от еквивалентен лист от стандартен дървен материал и по този начин може да се справи с по-голямо напрежение. Тежък предмет, поставен върху един лист дървен материал, би довел до огъване и евентуално счупване, докато шперплатът би разпределил товара върху по-голяма повърхност поради слоевата си конструкция.

В някои шперплат лепилото, използвано за изграждане на слоевете, е водоотблъскващо, така че дори ако се използва външно, където нивата на влага и влажност се колебаят, то няма да се деформира, разширява, свива или разслоява. Това го прави идеалният материал за проекти на открито, където трябва да издържи няколко години.
Шперплатът има допълнителното предимство да бъде много добър изолатор и звукоизолиращ материал. Слоевете естествено го правят добър термичен продукт, така че ако се използва правилно, е чудесен начин за намаляване на сметките за отопление и шумовото замърсяване от стая в стая.

Тагове